Philip

Philip

Philip

En till King Sites webbplats

Så får du en kostym med ultimat passform

Ditt halsmått skall du alltid ha koll på, halsen mäts i tum och har egentligen inget att göra med ditt övriga kostymmått. Däremot kommer kunskapen om ditt mått underlätta ditt framtida skjortköp till din kostym. Vidden över bröstet mäts två centimeter under armhålan och på bröstets bredaste punkt. Viktigt att slappna av och att måttbandet […]

Philip Conradsson  |  Publicerad 2017-05-16 15:30  |  Lästid: 4 minuter

Ditt halsmått skall du alltid ha koll på, halsen mäts i tum och har egentligen inget att göra med ditt övriga kostymmått. Däremot kommer kunskapen om ditt mått underlätta ditt framtida skjortköp till din kostym.

Vidden över bröstet mäts två centimeter under armhålan och på bröstets bredaste punkt. Viktigt att slappna av och att måttbandet inte är för spänt för ett så korrekt mått som möjligt.

Olika och mycket vanliga kroppstyper. Jag var någonstans mellan formen triangel och omvänd triangel, vilket innebär bilden längst upp till vänster och bilden i mitten nertill.

Midjemåttet mäts vid midjans smalaste punkt där i regel kavajens översta knapp skall knäppas. 


Ärmlängden mäts från axelns spetts till tumroten. En klassiskt längd är när 1,5-2 centimeter av skjortans syns. 

Även stussen mäts på dess bredaste punkt för att undvika en åtstramade byxa. 

Mitt mest kritiska mått har alltid varit över låret. Jag hyllar men framförallt skyller på att jag spelat fotboll i drygt 20 år och har i förhållande till övriga mått ett oproportionerligt brett lår. 


Byxans längd mäts från grenens insida och hela vägen ner till skons överkant. Observera att jag på bilden bär en något kortare byxa vilket är en detalj jag själv föredrar framför en klassisk.

Jag och Brothers kunniga personal går noggrant igenom samtliga mått för att komma fram till min korrekta storlek i över- och underdel.

Detta blogginlägg är ett ett annonssamarbete me Brothers. När det kommer till passform på din kostym är det många komponenter som ska klaffa. Vad är det första man ska tänka på och vilka delar på kostymen bör man framförallt ha koll på innan köp? Har tillsammans med Brothers satt ihop en enklare guide för att underlätta ert nästkommande köp. Samtliga moment kan du få hjälp med hos Brothers kunniga personal där samtliga mått kan bli tagna för att underlätta ditt nästa köp. Efter min måttning märkte jag att min storlek på över och underdel var helt olika och jag därför inte kunnat ha en klassisk 48:a eller 50:a.

Axelpartiet

Det absolut viktigaste att tänka på är hur kavajen sitter över axlarna. En kavaj som sitter för tajt över axlarna framkallar ofta en ”hylla”, det vill säga att kavajen veckar sig över övre partiet på ryggen. Är istället kavajen för stor hamnar sömmen där axel och ärm möts för långt ner och du tappar hela kavajens siluett. Ett axelparti är för en ändringsskräddare också det mest kritiska partiet att korrigera därför skall det helst undvikas i den utsträckning det går.

Bröstvidd

För att få koll på din bröstvidd mäter du med måttband två centimeter under armhålan och helst på bröstets bredaste punkt. Är kavajen för tajt märks det när du knäpper kavajen då slagen ställer sig och inte längre följer inte bärarens kropp.

Midja och siluett

Det råder ofta delade meningar om hur pass tajt en kavaj ska sitta, under många år har den tajt sittande kavajen verkligen varit överrepresenterad. Däremot ser vi återigen en rakare siluett och kavajen får oavsett hur rådande mode och trender ser ut aldrig vara så tajt att den stramar åt. Ett klassiskt knep när du provar din kavaj är att en knytnäve ska få plats vid naveln däremot förespråkar jag att två till tre fingrar får plats vid knäppningen för en aning smalare siluett.

Stuss & lårvidd

Byxans passform kan ofta vara kritiskt. Det är viktigt att byxan inte stramar över lår eller stuss för bärarens komfort men även för kostymbyxans välmående då man enklare sliter på en tajt sittande byxa. En för tajt lårvidd gör att byxans pressveck inte blir synliga vilket man alltid vill undvika för bästa tänkbara helhetsintryck.

Kavaj- och byxlängd

En klassisk kavajlängd skall täcka hela stussen men i takt med att den generella passformen blivit smalare har även kavajerna blivit kortare. En korrekt kavajlängd bör åtminstone täcka halva stussen. Byxlängden i sin tur skall helst landa precis på skon utan att väcka sig. Personligen föredrar jag en aningen kortare byxa med en smalare fotvidd.

Detta blogginlägg är ett annonssamarbete med Brothers

Dela på Facebook
Tweeta